Landjuweel

7de editie

Het Landjuweel is een dicht- en performwedstrijd waar zes studentenkringen uit zes verschillende steden (Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Amsterdam en Utrecht) het tegen elkaar opnemen voor de felbegeerde juryprijs en publieksprijs. Ze bundelen hun literaire en theatrale krachten en steken zo een zelfgemaakte performance van zeven minuten in elkaar. De winnende stad van de vorige editie is de organiserende stad van de volgende. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die het publiek meeneemt op een jaarlijks terugkerende literaire queeste. Vorig jaar mocht Brussel de juryprijs in ontvangst nemen waardoor Landjuweel 2024 in de Belgische hoofdstad zal plaatsvinden.

TEAM LEUVEN

Functie Landjuweel


Anne Schoups

Robbe De Bruyn

SchrijversFrauke Stox

Jelke Vrancken

Kimberly Vrancken

Linh Truong


Performers


Frauke Stox

Jelke Vrancken

Mira Wyns

Nore Van den Bergh

Sanne Claus

Wannes Vanhoey


KALENDER

DONDERDAG 11 MAART 2024

DEUREN 19u

ONTSTAAN

REDERIJKERS


Het begon allemaal in de late middeleeuwen waar Nederlandstalige amateurdichters en literatuurliefhebbers zich gingen organiseren in verenigingen. Gewoonlijk waren deze verenigingen ingedeeld per stad of provincie. De groepen van dichters kwamen regelmatig bijeen om gedichten en rijmwerken voor te dragen, maar ook om toneelstukken te schrijven en op te voeren. Deze verenigingen noemde zich al snel rederijkersgezelschappen. Typisch aan deze rederijkersgezelschappen en kamers was dat ze geassocieerd waren met een groots evenement: Het Landjuweel.


LANDJUWELEN


Een Landjuweel was oorspronkelijk een cyclus van zeven wedstrijden. Het was de bedoeling dat er iedere drie jaar een landjuweel werd gehouden, waar de winnende kamer van het eerste landjuweel het tweede moest opzetten, de winnaar van het tweede het derde moest opzetten, enzovoort. De prijzen die hierbij te winnen vielen, waren zilveren schalen die gradueel stegen per wedstrijd.

Niet veel later werd het concept van deze landjuwelen en zilveren schalen overgenomen door de verschillende rederijkerskamers. Belangrijk hier was het bovenregionale karakter van deze wedstrijden waardoor ze veel grootschaliger waren dan andere toneelwedstrijden van die tijd. De rederijkers wisten er heuse feesten van te maken, een Landjuweel kon verschillende dagen tot soms zelf weken duren, Helaas stak de 80-jarige oorlog in 1648 een stokje voor deze literaire evenementen.


HET MODERN LANDJUWEEL


Maar niet getreurd! Want in 2019 kwam Bastiaan De Groote met het idee om het traditionele Landjuweel nieuw leven in te blazen! En zo was het moderne Landjuweel geboren. In dit moderne Landjuweel strijden, net zoals in de tijd van de rederijkers, verschillende steden voor de begeerde titel. Ook het concept van de zilveren schaal werd overgenomen samen met de traditie dat de winnende stad het volgende Landjuweel mag organiseren. Het moderne Landjuweel is dus een avond waar een terugreis gemaakt wordt naar de literaire geschiedenis, om zo de rederijker, die toch nog wel een beetje in iedereen schuilt, te (her)ontdekken.

SOCIALE MEDIA