Eerstejaars

Eerste hulp voor eerstejaars

OBen je net ingeschreven in Taal- en Letterkunde? Welkom!

Alles is momenteel waarschijnlijk nog wat verwarrend, maar stress is absoluut niet nodig. Alles zal vanaf het begin van het academiejaar al snel duidelijk worden. Zit je toch nog met wat twijfels, dan kan je de belangrijkste dingen hieronder al eens overlopen.

 

Heb je nog vragen die hieronder niet beantwoord werden? Aarzel dan niet om contact op te nemen via eerstebachwerking@kringbabylon.be.

 

 

Vaak gestelde vragen

 

Q.    Babylon? Is dat geen stad met een toren ofzo?

 

Kring Babylon is de studentenvereniging die de studenten Taal- en Letterkunde in Leuven op alle vlakken vertegenwoordigt. Dat betekent dat we aan onderwijsvertegenwoordiging doen, een eerstejaarswerking en verschillende culturele activiteiten voorzien, maar ook feestjes organiseren en Fakbar Letteren mee tot het leukste café in Leuven maken. Daarnaast staat iedereen van ons presidium klaar om vragen te beantwoorden, naar problemen te luisteren of om gewoon even gezellig te babbelen. Dit jaar zal het wegens de coronamaatregelen ongetwijfeld nog wat wennen zijn, maar we gaan ons uiterste best doen om er alsnog altijd te zijn voor de studenten.


De functie 'eerstebachwerking' wordt uitgeoefend door Lotte Uyttenbroeck en Stef Accou. Heb vooral geen schrik om hen te contacteren (via Facebook, Instagram of mail) bij vragen!  Meer info over onze werking en activiteiten vind je in onze eerstebachgids. De verschillende functies en presidiumleden vind je op de homepagina.


Q.    Ik heb gehoord dat het Eerstebachweekend het leukste weekend is van het jaar; hoe kan ik mij hiervoor inschrijven?


Het Eerstebachweekend is een weekend dat elk jaar georganiseerd wordt voor alle eerstejaars, waarop je elkaar, de kring, en alle gewoontes van studenten beter leert kennen. Dit jaar gaat het Eerstebachweekend door van vrijdag 8 oktober tot en met zondag 10 oktober, uiteraard volledig conform de coronamaatregelen die opgelegd worden door de overheid. We raden alle eerstejaars aan om deze kans tot kennismaking met beide handen te grijpen!


Houd voor meer info onze website en Facebookpagina in het oog. De inschrijvingen volgen later nog, maar je kan deze dagen al zeker vrijhouden in je agenda!


Q.    Fak Letteren, wat is dat?


Het Fakske, dé Fak, Fak Letteren: dat gele gebouw dat je kan zien vanuit de Erasmustuin, wordt opengehouden door heel wat studenten voor alle studenten van onze faculteit. Je kan er 's avonds op café gaan, maar het is ook perfect mogelijk om er in de namiddag gezellig wat voor school te komen werken met een koffietje erbij. Op maandagnamiddag en op donderdagavond houdt Kring Babylon de fak mee open.


Q.    Ik heb nog geen boeken, en het jaar begint al over twee weken?! HELP!

 

Proffen verwachten niet dat je al je boeken en cursussen al hebt in de eerste week. Je hebt dus zeker genoeg tijd om rustig te bekijken welke boeken je nodig hebt en om ze te bestellen eens het jaar begonnen is. Alle uitleg hierover krijg je tijdens de infosessies die voorzien worden in de eerste week.

 

Voor een groot deel van je boeken en cursussen kan je terecht bij onze cursusdienst. Verdere informatie en alle beschikbare syllabi en boeken vind je op het tabblad 'Cursusdienst', dat binnenkort beschikbaar zal zijn. Je kan ook altijd eens kijken in de facebookgroep "Tweedehands boeken Taal- & Letterkunde KU Leuven" om te zien of er interessante aanbiedingen tussen staan.


Q.    27 september komt al enorm dichtbij, en ik weet nog niet wanneer ik waar moet zijn! 


De communicatie over de start van het academiejaar verloopt via je e-mailadres van de KU Leuven. Wanneer je ingeschreven bent, zal je toegang krijgen tot je persoonlijke studentenmail. Niet enkel de info over je inschrijving, maar ook die over de planning van de startersdagen zal je daar terugvinden, dus probeer die mailbox regelmatig eens te bekijken. Je lessenrooster zal je ook terug kunnen vinden op Toledo, het studentenportaal.


Op de startersdagen zullen wij met een groot deel van ons team klaarstaan oom rondleidingen te geven en uit te leggen hoe zo'n studentenstad eigenlijk werkt. Je hoeft je nu zeker dus nog geen zorgen te maken, alles zal je stap voor stap uitgelegd worden tijdens de eerste week!


Q.    Ik wil heel graag meedoen met (alle) activiteiten, maar ik ben wat bang van de doop. Wat nu?

 

Vergeet alle enge, vieze en gruwelijke verhalen die je al over dopen bij studentenverenigingen gehoord hebt. De doop bij Babylon is helemaal niets om bang van te zijn, het heeft als voorname doel om de eerstejaarsstudenten in contact te brengen met elkaar en met de ouderejaars. Daarnaast is het uiteraard ons doel om af te rekenen met machtsverhoudingen en grensoverschrijdend gedrag. Je kan uiteraard ook meedoen aan alle activiteiten van Babylon zonder gedoopt te zijn.