Eerste hulp voor eerstejaars

Onder Constructie!

Welkom eerstejaarsstudent!

Leuk dat je al eens een kijkje komt nemen! Voorlopig is onze website nog volop in de maak, maar updates volgen snel.

Hieronder kan je de uitleg van vorig jaar nog vinden!

Ben je net ingeschreven in Taal- en Letterkunde? Welkom!

 

Aan de universiteit komen of aan een nieuwe richting beginnen kan heel overweldigend zijn. Geen zorgen, daarvoor zijn wij hier. Wij? Dat is de eerstebachwerking, of EBW in het kort. Wij staan klaar voor al jullie vragen en problemen, te beginnen met enkele vaak gestelde vragen hieronder. Alles wijst zichzelf sowieso uit de eerste weken van het academiejaar, maar wil je al wat meer info, dan kan je zeker hieronder een kijkje nemen.

 

Heb je nog vragen die hieronder niet beantwoord worden? Aarzel dan niet om contact op te nemen via eerstebachwerking@kringbabylon.be. Volg ook zeker de Facebook en Instagrampagina’s van Kring Babylon, om op de hoogte te blijven van alle leuke activiteiten die wij organiseren.


Meer info en handige tips kan je vinden in de eerstebachgids:


Vaak gestelde vragen

 

Q.    Babylon? Is dat geen stad met een toren ofzo?


Kring Babylon is de studentenvereniging die de studenten Taal- en Letterkunde in Leuven op alle vlakken vertegenwoordigt. Dat houdt in dat wij jullie zowel op onderwijsvlak vertegenwoordigen, culturele activiteiten voorzien en de eerstejaars (en ouderejaars) onder onze vleugels nemen. Kring Babylon organiseert ook leuke feestjes, en maakt Fakbar Letteren mee tot het leukste café in Leuven. De verschillende functies en presidiumleden vind je op de homepagina.

 

Daarnaast staat iedereen van ons presidium klaar om vragen te beantwoorden, naar problemen te luisteren of om gewoon even gezellig te babbelen. Je zal ons wel regelmatig horen, of het nu in de fakbar, de aula’s of gewoon op sociale media is, dus aarzel niet om een babbeltje te doen! 

 

Eerstebachwerking is een van de functies van Babylon, en dit jaar wordt deze uitgeoefend door Jelke Vrancken en Doris Zachmann. Wij staan volledig in functie van jullie, de eerstejaars, en gaan ons best doen om jullie jaar zo leuk mogelijk te maken, maar we zijn er ook als het eens wat moeilijker gaat. Heb je een vraag of probleem? Neem dan zeker contact op met ons via Facebook, Instagram of mail!


Q.    Ik heb gehoord dat het Eerstebachweekend het leukste weekend is van het jaar; hoe kan ik mij hiervoor inschrijven?


Het Eerstebachweekend is een weekend dat elk jaar georganiseerd wordt voor alle eerstejaars, waarop je elkaar, de kring, en alle gewoontes van studenten beter leert kennen. Dit jaar gaat het Eerstebachweekend door van vrijdag 6 oktober tot en met zondag 8 oktober. We raden alle eerstejaars aan om deze kans tot kennismaking met beide handen te grijpen, het wordt ook gewoon supertof!

 

Houd voor meer info onze website en Facebookpagina in het oog. De inschrijvingen volgen later nog, maar je kan deze dagen al zeker vrijhouden in je agenda!


Q.    Fak Letteren, wat is dat?


Het Fakske, dé Fak, Fak Letteren: dat witte gebouw dat je kan zien vanuit de Erasmustuin, wordt opengehouden door heel wat studenten voor alle studenten van onze faculteit. Je kan er 's avonds op café gaan, maar het is ook perfect mogelijk om er in de namiddag gezellig wat voor school te komen werken met een koffietje erbij. Op maandagnamiddag en op donderdagavond houdt Kring Babylon de fak mee open.


Q.    Ik heb nog geen boeken, en het jaar begint al over twee weken?! HELP!

 

Proffen verwachten niet dat je al je boeken en cursussen al hebt in de eerste week. Je hebt dus zeker genoeg tijd om rustig te bekijken welke boeken je nodig hebt en om ze te bestellen eens het jaar begonnen is. Tijdens de eerste lessen verduidelijken proffen vaak zelf nog eens wat voor materiaal je nodig hebt, zodat je geen boeken te veel of te weinig koopt. Alle uitleg hierover krijg je tijdens de infosessies die voorzien worden in de eerste week.

 

Voor een groot deel van je boeken en cursussen kan je terecht bij onze cursusdienst (of afgekort: cudi). Verdere informatie en alle beschikbare syllabi en boeken vind je op het tabblad ‘Cursusdienst’, dat binnenkort beschikbaar zal zijn. Je kan ook altijd een kijkje nemen in de Facebookgroep "Tweedehands boeken Taal- & Letterkunde KU Leuven" om te zien of er interessante aanbiedingen tussen staan. Je kan ook altijd passeren bij de Acco in de Maria-Theresiastraat. Over al deze opties krijg je ook nog info tijdens de infosessies van het monitoraat tijdens de startersdagen.


Q.    20 september komt al enorm dichtbij, en ik weet nog niet wanneer ik waar moet zijn! 


De communicatie over de start van het academiejaar verloopt via je e-mailadres van de KU Leuven. Wanneer je ingeschreven bent, zal je toegang krijgen tot je persoonlijke studentenmail. Niet enkel de info over je inschrijving, maar ook die over de planning van de startersdagen zal je daar terugvinden, dus probeer die mailbox regelmatig eens te bekijken. Je lessenrooster zal je ook terug kunnen vinden op Toledo, het studentenportaal.

 

Op de startersdagen zullen wij met een groot deel van ons team klaarstaan om rondleidingen te geven in Leuven en uit te leggen wat een student er allemaal kan doen. Je hoeft je nu zeker dus nog geen zorgen te maken, alles zal je stap voor stap uitgelegd worden tijdens de eerste week (en, mocht het nodig zijn, de weken erna ook nog)!


Q.    Ik wil heel graag meedoen met (alle) activiteiten, maar ik ben wat bang door de slechte reputatie van studentenactiviteiten.

 

Geen zorgen, bij Babylon zijn er activiteiten voor iedereen, je hoeft geen lid te zijn van Babylon. Je kan een dansje placeren in de fakbar, een snack komen kopen bij een van onze eetverkopen, cultuur opsnuiven, op de (toneel- of poëzie)planken staan of uit volle borst meezingen bij een van onze cantussen. Over al deze activiteiten wordt gecommuniceerd via de Facebook- en Instagrampagina’s van Babylon, dus hou deze zeker in het oog.